Kulinarna podróż po smakach Bożego Narodzenia – świąteczne menu za granicą

Jeśli kiedyś mieliście okazję spędzać Święta za granicą, być może zetknęliście się z takimi przysmakami jak christmas pudding, rabanadas, a może nawet kukis. Jeśli nie – mamy dla Was mały przegląd potraw, którymi zajadają się w okresie Świąt mieszkańcy europejskich krajów.

Na wyspach słodko

Co prawda w Anglii nie ma tradycji spożywania kolacji wigilijnej, ale już pierwszego dnia Świąt na stole pojawiają się wyjątkowe przysmaki. Począwszy od indyka nadziewanego kasztanami, przez zupę z żółwia, po bożonarodzeniowy pudding. Christmas pudding na bazie brandy i śliwek to jedna z największych tradycji kulinarnych Wielkiej Brytanii. Jak przystało na taki smakołyk, przygotowuje się go na długo przed Świętami i co ciekawe według różnych przepisów – każda rodzina ma swoją własna recepturę, którą przekazuje z pokolenia na pokolenia.

b1

We Włoszech nie brakuje ryb

Włoska tradycja nakazuje spędzenie Świąt Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym i jak łatwo się domyślić, najczęściej odbywa się to przy suto zastawionym stole. Potrawy wigilijne we Włoszech to przede wszystkim ryby – według tradycji neapolitańskiej, należy tego wieczoru podać aż 7 ich gatunków. Wśród potraw znajdzie się więc rybna zupa, ryba z ryżem, ryba pieczona i oczywiście…ryba z makaronem. W nowoczesnym wigilijnym menu możemy spotkać się także z homarem. Z kolei pierwszego dnia Świąt, podobnie jak w Polsce, również we Włoszech podawane są potrawy mięsne na czele z lasagne i canelloni.

Gallo D'Oro 640

W Portugalii słodko i słono

Portugalczycy zajadają się podczas wigilijnej kolacji między innymi rybami – jedną z pyszniejszych potraw jest smażony dorsz z gotowaną kapustą. Ale to, co wyróżnia wigilijne menu spośród innych europejskich, to rabanadas – podawana na gorąco grzanka z cukrem i cynamonem…nie można jej nie zjeść.

Na północy zaczynamy od sauny

Może się to wydawać dość dziwne, ale w Finlandii wieczór wigilijny rozpoczyna się od obowiązkowej wizyty w saunie. Dopiero potem zasiada się do stołu, na którym, oprócz tradycyjnej pieczonej szynki, znajdziemy zapiekankę z marchewki lub brukwi oraz sałatkę z czerwonych buraków. Jednym słowem Finowie świętują zdrowo…

2503-juuri1-jpg

Za wschodnią granicą również 12 potraw

Na Ukrainie Wigilia obchodzona jest 6 stycznia, zgodnie z tradycją prawosławną. Oprócz daty nie ma wielkich różnic między polską, a ukraińską wersją wigilijnej kolacji. Podobnie jak u nas, na stole pojawia się 12 potraw, a wśród nich barszcz, choć nie z uszkami, a z fasolą, a oprócz tego ryba, susz oraz kutia, będąca najważniejszą z potraw.

Na Łotwie zjemy trochę mniej

Na wigilijnym stole Łotyszów pojawia się tradycyjnie tylko 9 potraw. Wśród nich najważniejszą jest kukis – głowa prosiaka gotowana z jęczmieniem. Oprócz tego mieszkańcy Łotwy zajadają się świąteczną kiełbasą z jęczmieniem i groszkiem oraz smażonym mięsem z bekonem i grochem. Potraw mniej, bo więcej tak pożywnych dań chyba nie dałoby się zjeść.

Jak się zatem okazuje, w europejskich krajach Wigilia i Boże Narodzenie  opierają  się na różnych kulinarnych tradycjach. Często nawet bardzo podobne potrawy smakują zupełnie inaczej. Jeśli kiedyś będziemy mieli okazję do spędzenia Świąt za granicą, warto spróbować tradycyjnych potraw i oryginalnych przysmaków – to prawdziwa kulinarna przygoda.

Czytaj więcej o smakach świata na naszym blogu >>> Smaki świata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.