fish-chips-blog-jezykowy

Nie tylko English Breakfast

W wielu kręgach panuje przekonanie, że tradycyjna kuchnia z Wysp Brytyjskich to już przeszłość, a wielokulturowość społeczeństwa zamieszkującego Wielką Brytanie spowodowała skuteczne zatarcie się anglosaskich tradycji kulinarnych. Odpowiedz sobie na pytanie – jakie znasz tradycyjne angielskie potrawy? Myślę, że poza powszechnie znanym i lubianym English Breakfast, składającego się z jajek białej fasoli w sosie pomidorowym oraz frankfurterek lub/i bekonu, oraz popularnego zestawu fish & chips, niewiele przychodzi Wam do głowy. Mini przewodnik kulinarny skutecznie rozwieje wasze wątpliwości i następnym razem, kiedy przekroczycie rejon kanału La Manche, być może odkryjecie zupełnie nową dla siebie paletę smaków. W pierwszej części naszego przewodnika na ruszt bierzemy kuchnię angielską. W następnych częściach zapoznacie się również z kuchnią szkocką, walijską oraz kuchnią Irlandii Północnej. Lecimy!

Anglia

Oczywiście nie da się ukryć, że Anglia, a szczególnie wielokulturowy Londyn, jest kolebką europejskiej kuchni fusion, czyli łączenia tradycyjnych potraw z całego świata w taki sposób żeby stworzyły one nową, ciekawą kulinarną wariację.  Historycznie, tradycyjna kuchnia anglosaska, była początkowo pod mocnym wpływem kuchni rzymskiej, natomiast później w rolę tę przejęła kuchnia francuska. Skutkiem tych wpływów było wprowadzenie orientalnych przypraw, które od dłuższego czasu były używane w kuchni francuskiej m.in. pieprz, imbir, szafran czy cynamon. Również państwa podległe oraz kolonie miały swój wpływ na kształtowanie się kuchni angielskiej, w ten sposób dotarła do Europy np.: herbata.

Obszar kuchni angielskiej możemy podzielić na poszczególne hrabstwa. Wiele z nich ma swoje tradycyjne potrawy, charakterystyczne dla danego regionu. Wyjątkiem będzie tu Londyn (hrabstwo Wielki Londyn), który w dużej mierze gromadzi wszystkie kulinarne smaki mniejszości kulturowych zamieszkujących Wielką Brytanię. Oczywiście w angielskiej stolicy również możemy skosztować dań, które są kwintesencją tamtejszej kuchni tradycyjnej. Jednym z nich jest jellied eels czyli węgorz w galarecie, tradycyjna angielska przekąska. Zobacz co do powiedzenia o węgorzach ma Gordon Ramsey.

Kolejnym bardzo popularnym, tradycyjnym daniem na angielskich stołach jest pudding Yorkshire. Tradycyjnie pochodzenie przypisuje się hrabstwie Yorkshire natomiast jego prawdziwe pochodzenie jest nieznane. Yorkshire pudding przyrządza się z ciasta zbliżonego do naleśnikowego, a jako tłuszczu używa się oleju roślinnego. Pieczony w blaszanych formach pudding, ma kształt małej miseczki lub czarki. Zazwyczaj podaję się go na gorąco do pieczeni albo wypełnia mielonym mięsem, ale ma ona znacznie więcej zastosowań. Jeśli jesteś ciekawy jak przyrządzić to tradycyjne m.in. bożonarodzeniowe danie zobacz przepis na kanale Jamiego Olivera.

Kolejną propozycją, które warto spróbować po przyjeździe do Anglii to Lancshire hotpot, czyli kociołek z Lancshire. Tak jak pozostałe, wyżej przedstawione potrawy, nie jest on daniem zbyt wykwintnym, jednak w tym artykule nie chodzi nam o luksus, ale o głębie smaków angielskiej codzienności. Region Lanshire, to region robotniczy, dlatego dania pochodzące z tego hrabstwa zazwyczaj były tworzone w myśl zasady przyjemne z pożytecznym. Jednogarnkowe, sycące potrawy, które stawały się jeszcze smaczniejsze po czasie tzw. przegryzienia – brzmi znajomo, prawda? Kociołek Lancshire składa po prostu z mięsa, cebuli i ziemniaków. Mięsem, które było używane w tradycyjnej wersji tej potrawy, były karki baranie ze względu na ich niskie koszty. Dzisiaj miejsce karków zajęła delikatna jagnięcina. Sekretem przyrządzenia flagowego dania północnej Anglii jest sposób przygotowania oraz dodanie nerek baranich zamarynowanych w sosie Worcestershire. Tutaj przepis na kociołek z bbcgoodfood.com.

black pudding
Black Pudding

Ostatnią propozycją, które chcielibyśmy Wam przedstawić jest słynny Black Pudding, który co prawda nie jest daniem w samym sobie, ale jest na tyle specyficzny, związany z tradycją oraz popularny produkt, że nie mogło go zabraknąć w naszym zestawieniu. Black Pudding, zbliżony jest do polskiej kaszanki. Oba wyroby sporządza się z krwi i podrobów. Jednak do Black Puddingu nie wykorzystuje kaszy jako wypełniacza. Rolę kaszy w Black Puddingu często odgrywa pieczywo oraz płatki owsiane. Kolejną różnicą jest rodzaj użytej krwi, kaszanka sporządzana jest wyłącznie z krwi wieprzowej, natomiast jej brytyjski odpowiednik również z wołowej i baraniej. Ciekawostką jest fakt, że tzw. Blood sausage jest jednym z ulubionych śniadań Brytyjczyków. I jak? Zgłodnieli? 😉

W kolejnej części przedstawimy Wam kuchnie spod znaku kiltu i kobzy. Do zobaczenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published.