Jak ugotować po angielsku, czyli angielskie słownictwo w kuchni.

Ucząc się angielskiego, zazwyczaj skupiamy się na rozmowach i zwrotach, dotyczących życia codziennego. Na co dzień każdy z nas spędza trochę czasu w kuchni, dlatego warto poznać kilka ciekawych zwrotów, które przydadzą się podczas kulinarnych podbojów.

Jedzenie w restauracji

Wyobraźmy sobie sytuację, że dzwoni do nas przyjaciółka/przyjaciel i zaprasza nas wspólny posiłek. Mamy do wyboru kilka możliwości: breakfast – śniadanie, brunch – połączenie śniadania z lunchem, lunch – posiłek obiadowy około 12, dinner – obiad, supper – kolacja, a dla romantyków candlelit – kolacja przy świecach.

Zdarza się, że mamy więcej czasu i możemy sobie pozwolić na bardziej obfite posiłki. Wtedy możemy wybrać z menu: main course – danie główne, first course – pierwsze danie, second course – drugie danie.

Czasem budzi się w nas kulinarna dusza i chcemy zamienić swoją w kuchnię w prawdziwą restaurację, która tylko czeka na gwiazdkę Michelin. Wtedy żaden krytyk kulinarny nam nie straszny, a my gotowi do bojów kulinarnych, otwieramy lodówkę i zaczynamy czarować prawdziwe kulinarne pyszności – sami lub z pomocą innych osób. Jak się wtedy  porozumieć? Kilka słówek, które mogą ułatwić komunikację: bake – piec (o pieczywie), roast – piec (o mięsie), boil – gotować, cut – ciąć, grate – trzeć, ucierać, cut into pieces – pociąć na kawałki, chop – siekać, peel off – obierać, slice – kroić, stir – mieszać, squeeze – wyciskać, mix– połączyć/zmieszać, prepare ingredients – przygotować składniki.

Cut, chop

Wyobraźmy sobie sytuację, że chcemy pokroić kurczaka w kostkę. Nie ma nic prostszego niż chop the chicken into the cubes. Żeby danie miało smak należy sprinkle with spices, czyli posypać przyprawami. A może by tak zrobić ciasto? Dobrze jest wtedy beat eggs, czyli ubić jajka i dodać pinch of salt do smaku, czyli szczyptę soli. Możemy też pell off and chop onion – obrać i pokroić cebulę. Oczywiście nie do ciasta, a do main course, żeby dodała smaku. Zanim jednak przejdziemy do rzeczy to warto heat the olive oil in a frying pan – podgrzać oliwę na patelni. Dodatkowo możesz cook the rice – ugotować ryż, fry chicken in oil – usmażyć kurczaka, mix the ingredients – wymieszać składniki. Na koniec put your meal to the bowls – nałóż swoje danie do miski.

Enjoy! – smacznego. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.