creme brule

Co mi tam kalorie – kocham Crème Brûlée!

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów to Crème Brûlée . Zachwycają się nim zarówno koneserzy jak i zwykli śmiertelnicy. Jest to charakterystyczny waniliowy krem z przypieczoną warstwą cukru na górze. Prawdziwy Crème Brûlée musi mieć dobrze skarmelizowaną skorupkę, gładką konsystencję i smak prawdziwej wanilii. Robiony jest z żółtek, śmietany i cukru. Nazwa w dosłownie oznacza "przypalony krem". To jedyny deser, który przypalony smakuje tak doskonale!

Pochodzenie Crème Brûlée nie jest dokładnie znane, najprawdopodobniej wszystko zaczęło się we Francji. Tam też podcreme bruleostałam poczęstowana kremem przed laty przez moją koleżankę, która na stałe zamieszkała w Nicei. Potem przez wiele lat poszukiwałam tego wspaniałego smaku, ale bez skutku. Niby był to ten sam smak, ale jednak nie było to to. Tym bardziej byłam totalnie zaskoczona, podczas pobytu na Mazurach, w zamku w Rynie.

 

Okazało się, że każdego wieczora odbywało się tam „szaleństwo kulinarne” w ramach poszczególnych kuchni narodowych. Udało nam się zjeść potrawy kuchni rosyjskiej, japońskiej i właśnie francuskiej. Podczas wieczoru francuskiego znowu po latach odnalazłam ten wspaniały, długo poszukiwany smak Crème Brûlée, który podawany był w małych okrągłych pojemniczkach.

Po raz kolejny poczułam ten wspaniały, długo poszukiwany smak przypieczonego, karmelizowanego cukru, który rozpływał się w ustach. Pyszności. W ogóle niespodzianka Artura z pobytem w Rynie okazała się bajką. Odpoczęliśmy super, a przy tym pełna uczta dla podniebienia.

Oliwka tez wydawała się zadowolona , zajadając ze smakiem na śniadania omlety, robione przez kucharzy na naszych oczach, zgodnie z wybranymi przez nas dodatkami. Niestety czas nieubłaganie mijał i po paru dniach musieliśmy wracać z bagażem pozytywnych wrażeń i niestety z bagażem dodatkowych kalorii. Raz się jednak żyje. A kaloriami zajmę się później. 🙂

Anna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.